ÅRSRAPPORT 2018

DAGLIG DRIFT

I 2018 spilte vi 60 forestillinger for ca. 53.000 tilskuere. Vi holdt 13 kurs for 340deltakere. Resultatregnskapet viste et overskudd på 10 600,-

Omsetningen var på 3 050.619,-. inkludert statlige, fylkeskommunale og kommunale tilskudd på til sammen 1 989.000,-.

Bente Skaara Berg regnskapsfører er ansatt i 40 % stilling. Tomas Di Sansimone er ansatt i 50 % stilling for å administrere barne- og ungdomsaktiviteter, utleie av Varden Grendehus i tillegg til PR og web. Thorunn Hagberg har vært ansatt i vikariat for Merete Klingen i 80 % stilling som daglig leder. Hun har i tillegg hatt ansvar for administrasjon av våre igangværende Europeiske prosjekter i ERASMUS+ programmet. Stefan Mazur, skuespiller/ dukkespiller fra Polen var ansatt i 100 % stilling. Katarzyna Sanak og Popa Gergø var fast prosjektansatt i hele 2018 i fulle stillinger med delansvar for pedagogikk, og som skuespillere. Marie Satyami Vik arbeider som frivillig med kostymer og deltar i skuespillerarbeid. I tillegg hadde vi tre praktikanter gjennom Erasmus+ programmet i varierende lengde oppdrag gjennom året. Undertegnede er kunstnerisk leder.

Ved større produksjoner har vi faste musikere og artister som engasjeres på lønnede frilansoppdrag.

FORESTILLINGER OG KUNSTNERISKE PRODUKSJONER

RE MIDDELALDERDAGER – Forestillingen; «Det stjernene så»

Vi laget ulike scener til middelalderdagene utendørs i Re i Vestfold i februar. Vår polske musiker Marcin Styborski, komponerte musikk til vår og andres forestillinger under dette kulturarvstiltaket. Forestillingen og komposisjonen fikk fantastiske omtaler.

BARNETEATER – vår og høst sesong med to fulle grupper med barn / ungdom fra 7 til 15 år. 17. mai var de med oss i parade i borgertoget. Barneteater forestillingene trekker fulle hus, og det er flere og flere som ønsker å delta. Barn /ungdom fra 8 ulike nasjoner er med i gruppene. Deltakerne kommer fra Varden området, med et økende innslag fra kommunen forøvrig i tillegg til Stokke og Tønsberg. Vennskap og integrering. Nytt av året er ungdomsteater som hadde oppstart høsten 2018.

Borgertoget i Sandefjord – STELLA POLARIS deltar med barneteateret, TEATER PÅ TVERS og kjernen i gruppen.

TØNSBERG MIDDELALDERFESTIVAL – i samarbeid med Kattas Figurteater, Tønsberg, gjennomførte vi en stor musikk og lyssettingsbasert forestilling «Flammer på fjellet» ved midnatt på Slottsfjellet inne på festivalområdet..

KULTURKRÆSJ – med vårt integreringsteater «TEATER PÅ TVERS» lag et vi forestillingen NOAHS ARK. Hele ensemblet og alle deltakerne fra dette prosjektet dannet en stor parade gjennom sentrumsgatene og endte opp i forestillingen foran et stort publikum på et av byens torg. Tiltaket er støttet av Sandefjord Kommune, og er et vellykket ledd i integreringsarbeidet knyttet til kunstnerisk virksomhet.

STELLA POLARIS SOMMERSKOLE – kurs for 70 barn, unge og voksne på Varden Grendehus første uke i skolens sommerferie ender opp i

SOLFESTEN - med opptog og forestillinger på Gokstadhaugen. Under Solfesten hadde vi igjen marked med internasjonal mat fra Cafe Vintage i Sandefjord. God stemning og ca. 600 besøkende.

VOICES – «Stemmer fra Gokstad». Erasmus+ med deltagere fra Armenia, Spania, Finland, Polen, Ungarn, Bulgaria, Irland og Italia. En gruppe meget motiverte og skolerte unge utøvende kunstnere. Prosjektet er en glede å gjennomføre, og forestillingen ble en absolutt suksess. 3 billetterte forestillinger med et totalt besøk på ca. 700, hvor barn og unge utgjør ca. 70% av publikum.

TEATER PÅ TVERS – Internasjonal teatergruppe ledet av STELLA POLARIS og støttet av Vestfold Fylkeskommune via Vestfold Teaterråd. Prosjektet startet med en majoritet av flyktninger fra Syria, Irak og Palestina, men består nå av folk fra England, Palestina, Thailand, Japan, Spania, Polen, Ungarn og Norge. Første store produksjon «Noa» under Kulturkræsj i Sandefjord.

FOOTPRINT – et personlig kunstnerisk prosjekt utarbeidet og fremført som performance av Merete Klngen med undertegnede som regissør. Instruksjon, konstruksjon av scenografi og utførelse i Sandefjord Kunstforening i perioden oktober/november. Meget godt besøkt, svært gode tilbakemeldinger.

NATT PÅ MUSEET – i samarbeid med UiO, Historisk museum, utviklet undertegnede i samarbeid med kunstnerne Mare Satyami Vik og Håvard Windsvold historiefortellinger med personifisering av aktuelle figurer fra museet til bruk som opptredener under museets nattåpne arrangementer på Historisk museum i Oslo og på Vikingskipsmuseet på Bygdøy. Produksjonene ble meget godt mottatt, og videreføres inn i 2019.

ERASMUS+ - KREATIVT EUROPA INTERNASJONALT ARBEID

Stella Polaris her i mer enn 20 år jobbet aktivt med Erasmus+ EVS programmet. I 2018 hadde vi igjen 3 langtidsvoluntører gjennom programmet, et friskt og godt tilskudd til ensemblet.
I tillegg har vi i 2018 vært partnere i et Irsk prosjekt innenfor sjangeren «Strategisk Partnerskap» hvor vi har vært partnere sammen med et større institusjonsteater fra Romania. Målsetting har vært å kartlegge ungdomslæring gjennom kreativt arbeid. Interessant prosjekt hvor vi har besøkt hverandres teatre og produsert gode dokumentarfilmer fra våre respektive ungdomsprosjekt.

I september reiste undertegnede og Thorunn Hagberg til Hellas for å starte innvilget prosjekt under paraplyen «Kreativt Europa». Igjen 5 deltakerland og en stor mulighet for egenproduksjon med utveksling via flere land. Dette prosjektet er to-årig og premiere for produksjon vil være første halvdel 2020.

CAFE MIX OG FIX med suppe og sirkustrening. Et populært tiltak i nærmiljøet. Tidligere finansiert av Bufdir i samarbeid med «Vestfold frie filmere». Drives nå delvis på frivillig basis.

JULEGRANTENNING- Vi tente grana på Varden Grendehus som tidligere. Kafedrift ved internasjonale Cafe Vintage. Første opptreden av vår nyetablerte ungdomsgruppe, og Teater på Tvers viste «Engler daler ned på Tvers». Avsluttet med sang og en forrykende ildforestilling av Stella Polaris.

KURS – Vi har holdt 13 kurs i Norge gjennom året. Ved Steinerskolen på Nesodden underviser vi 10.klasse og lager en gjøglerforestilling på julemarkedet

VARDEN GRENDEHUS OG NÆRMILJØ

Vi har virket på huset siden høsten 2013, og har etablert oss i miljøet, og fått verdifull erfaring i forhold til arbeidet med barn og unge, og andre brukergrupper i nærmiljøet. Vi er nært knyttet til ONMU - Ormestad nærmiljøutvalg, og samarbeider om fordeling av midler til barn og unge i forhold til lavterskelaktiviteter. Samarbeidet med barneskolen fungerer greit. Det er ingen føringer fra kommunen om at de er forpliktet til å samarbeide, så det meste blir derfor på vårt initiativ. Det samme gjelder samarbeidet med ungdomsskolen. Skolene bruker våre lokaler til gym og teateraktiviteter flere ganger i uka. Utover det bruker både barneskolen og ungdomsskolen lokalene til DKS forestillinger.

STELLA POLARIS DAGLIG DRIFT PÅ VARDEN

Vi er ansvarlige for daglig drift av Varden Grendehus. Skuespillerne kommer til trening og kunstnerisk arbeid og utfører praktisk arbeid som reparasjoner, kostyme, dukke-, rekvisitt- og scenografiarbeid. Regnskapsfører arbeider på huset, så vel som administrasjonen. Det er viktig at alle arbeider nært med hverandre. Det gir en forståelse av at alle er viktige for at STELLA POLARIS skal komme videre. Følelsen av flokken er viktig for utviklingen av teateret på alle plan, og kontinuiteten i vårt arbeid er en viktig faktor i et godt miljø for barn og unge i vårt sårbare nærområde.

STELLA POLARIS er en liten institusjon, men har gitt og gir mennesker verdifulle opplevelser utover tid og sted.

KORT OPPSUMMERING:
Januar –
forestillinger og kurs, planlegging, igangsetting av aktiviteter på Varden.

Februar – gjester fra Italia, Armenia og Ungarn ifb med igangsetting av Erasmus+ Strategisk EVS 2018/2019, forestilling RE middelalderdager, aktiviteter Varden, Per innlegg Vinterscenen Porsgrunn. Gjester fra teaterakademi i England, øvinger Footprint

Mars – spillejobb konferanse Hjertnes, Aktiviteter Varden

April – spillejobb Folkemuseet, Aktiviteter Varden, Per og Thorunn Irland igangsetting av Erasmus+ program, øving Footprint

Mai – spillejobb Oslo, Aktiviteter Varden, 17 mai Sandefjord, øvinger mot Kulturkræsj

Juni – middelalderfestivalen i Tønsberg, Kulturkræsj, Per og Sara til Targu Mures, Romania, Sommerskole og Solfest

Juli – ferie og arbeid med Footprint.

August – Voices, internasjonal teaterskole finansiert gjennom Erasmus+, igangsetting av aktiviteter på Varden.

September – Gokstad forestilling, andre forestillinger i Vestfold, Thorunn og Per til Waterford Irland, avslutning av Erasmus+Strategisk EVS, videre til Athen og igangsetting av Kreativ Europa prosjektet – Legend of the Great Birth, footprint arbeid, aktiviteter på Varden

Oktober- arbeid med Footprint og premiere i Sandefjord kunstforening, forestillinger på Østlandet, aktiviteter på Varden

November – Footprint i S kunstforening, kurs Nesodden, Aktiviteter på Varden, forestilling i Tønsberg Domkirke, premierer på Historisk Museum og Vikingskipsmuseet.

Desember – tenne julegrana og avslutning av aktiviteter på Varden for sesongen.

Previous
Previous

ÅRSRAPPORT 2019

Next
Next

Historier og Myter fra Høyjord Stavkirke