Historier og Myter fra Høyjord Stavkirke

Velkommen inn i Høyjord Stavkirke! Med lokalhistorie fra 1100tallet som bakteppe, bruker Stella Polaris hele kirkerommet og tar publikum med på en tidsreise. Mellom de nesten 1000 år gamle kirkeveggene, får publikum oppleve historien om vikingjarlen Alv Erlingsson, som starta borgerkrig i Norge og er blitt kalt både «den siste viking» og en sjørøver. De får også en introduksjon til stavkirkers arkitektur og et innblikk i kirkekunst. 

«Historier og myter fra Høyjord Stavkirke» er en engasjerende måte å formidle eldre Norges- og kulturhistorie til ungdommer. Visjonen med prosjektet er å dele av kulturarven vår på en måte som engasjerer og inspirerer til dialog – og å vise hvordan eldre historier kan gi nye perspektiver på det livet vi lever idag. Ved å bruke scenekunst som uttrykksmiddel, skaper Stella Polaris en opplevelse som vekker sansene, og elevene får et møte - en levd ERFARING – med kulturarven vår.


BAKGRUNN

På oppdrag fra DKS Sandefjord laget Stella Polaris i 2021 en forestilling basert på Høyjord Stavkirkes historie, med 8. klassinger fra Sandefjord som målgruppe. Med lokalhistorie fra 1100tallet som bakteppe, bruker vi hele kirkerommet og tar publikum med på en tidsreise. I tillegg gir vi elevene en introduksjon til stavkirkers arkitektur og et innblikk i kirkekunst.

Forestillingen ble spilt i 2021 og 2022, med god mottakelse fra elever, lærere og kulturarbeidere.

Vi synes dette prosjektet er blitt så bra at det fortjener å bli opplevd av flere!

  

HVORFOR ER PROSJEKTET VIKTIG FOR UNGDOM IDAG?

Visjonen med prosjektet var å dele av kulturarven vår på en måte som engasjerer ungdom, og å inspirere til dialog rundt materialet vi formidler. Ved å bruke scenekunst som uttrykksmiddel, har vi skapt en opplevelse som vekker sansene, og elevene får et møte - en levd ERFARING - gjennom historien vår. Vi ønsket å skape nysgjerrighet for norgeshistorien slik den utfolda seg på begynnelsen av 1000 tallet, og bruke historien for å gi perspektiver til det livet vi lever idag.

På et dypere plan handler prosjektet om identitet: Ved å kjenne røttene våre, blir vi bedre kjent med hvem vi er og hvor vi kommer fra. Dette kan også gi en større forståelse for andre kulturer, og at vår norske kultur også har røtter i andre deler av verden.


BESKRIVELSE AV FORESTILLINGEN

I «Historier og myter fra Høyjord Stavkirke» inviterer Stella Polaris ungdom inn i Høyjord Stavkirke, og tar dem med på en levende historiefortelling om et Norge 800 år tilbake i tid – en tid da Norge var et stort og mektig rike i Europa. Skuespiller Ida Johannesen bruker hele kirkerommet mens hun forteller: hun balanserer på kirkebenkene, taler fra prekestolen, omfavner midtstolpen – og ender til slutt den dramatiske historien om Alv oppe på kirkens galleri. Etter Idas historie tar guide Merete Klingen over. Elevene entrer den eldste delen av kirken, den som sto der lenge før Alv sin tid. Her får de høre snutter om både kirkens eldre historie, overgangen mellom hedensk og kristen tid, og om stavkirkens byggestil. Merete går i dialog med elevene, og de får mulighet til å stille spørsmål. Elevene får også mulighet til å utforske kirkerommet på egenhånd: de lukter på tjæren på kirkeveggene, teller signingskorsene og kan også skue over rommet oppe fra galleriet.

Da vi dykket ned i kirkens historie, oppdaget vi at utbygginga av kirken ble finansiert av vikingjarlen Alv Erlingsson, en av norgeshistoriens mektigste menn. Det sies at Alv Erlingsson var dronning Ingeborgs elsker, og under Norges storhetstid leda han store sjøslag mot Danmark, Polen og Tyskland. Vårt favorittfakta om Alv dog, er at han eide sin egen bjørn, som de engelske historiebøkene forteller at han tok med seg da han besøkte kongen av England i 1275. Alv hadde mektige venner, men fikk etterhvert også mektige fiender. Han kom i klinsj med dronning Ingeborgs yngste sønn Magnus Lagabøte, og det ble borgerkrig i Norge. Etter å ha satt fyr på Oslo, levde Alv i fredløshet i mange år, før han ble tatt til fange i Danmark og dømt til en grusom dødsstraff: Død på hjul og steile. 

«Historier og myter fra Høyjord Stavkirke» har blitt en engasjerende måte å formidle eldre Norges- og kulturhistorie til ungdommer. Vi erfarer at ungdommene som har vært på besøk i kirken blir revet med av både historien om Alv Erlingsson, og også av opplevelsen av å sitte i et nesten 1000 år gammelt kirkerom. Vi håper flere ungdommer fra Vestfold får muligheten til å oppleve kirken på denne måten!

 

Ide, manus og regi: Per Spildra Borg

Skuespiller/guide: Merete Klingen og Ida Johannesen

 

VIDEO AV FORESTILLINGEN

https://youtu.be/uhtZfnXGyTQ

 Alle bilder av Ida Kristiansen Balle og Helge E. Johansen, fra forestillingene i 2021

Previous
Previous

ÅRSRAPPORT 2018

Next
Next

The Gardzienice Project